Rätt packmaterial för rätt tillfälle

Packmaterial behöver alla som behöver skicka något via post, antingen privat eller för företagets räkning. Det är också nödvändigt vid flytt eller transport av saker, möbler och maskiner från en plats till en annan. Vilket packmaterial som behövs beror på vad man ska förpacka och i vilket sammanhang.

Packmaterial till flytten

Att flytta innebär att flytta hela sitt liv till en ny plats. Vi samlar på oss mängder av saker under åren, mycket vi också vill ha kvar. Det behövs därför en mängd packmaterial för att packa och förvara alla saker som ska följa med till det nya hemmet. Det första är förstås något att förvara i. Till det behövs kartonger. Flyttlådor är nästan en självklarhet, eftersom de rymmer mycket och är hållbara, men även mindre kartonger i wellpapp kan behövas för att få med sig mindre saker eller sådant som inte passar in med allt annat.

Flyttkartong

Om det är ömtåliga saker som ska flyttas kanske det inte räcker med kartong. Sakerna måste skyddas inuti kartongen för att inte fara omkring och kanske gå sönder under transporten. Att linda in det ömtåliga i wellpapp på rulle är en bra lösning. Andra packmaterial som är bra att linda in i, speciellt om flera ömtåliga föremål behöver ligga i samma kartong, är bubbelplast, packpapper och skumplast. Packpapper kan också läggas hopknycklat i kartongen för att skydda under transporten.

Skicka smidigare post med rätt förpackningsmaterial

Kartonger, packpapper, wellpapp och andra packmaterial kan användas även vid postförsändelser. Saker som ska skickas kan behöva rullas in i exempelvis bubbelplast eller wellpapp. Till postförsändelser kan det behövas både mindre och större kartonger, beroende på vad som ska skickas.

Viktigt att komma ihåg är dock att det kan behövas en större kartong än vad storleken på föremålet har. Det kan nämligen behövas extra packmaterial i form av emballage i plast – uppblåsta plastkuddar och bitar av skumplast för att göra det mjukt så att föremålet inte slås sönder av att kastas mot kartongväggarna. Extra plats kan också behövas om packmaterial frigolit används. Frigolit är en plast som heter cellplast, som inte är töjbar eller mjuk, men ger stötdämpning och kan upplevas som mjukare om den liksom skumplasten bryts i bitar. Hur den än används, i bitar eller som ett extra hölje kring exempelvis elektronik, är den mjukare än en smäll mot en hård brevlådebotten eller ett lastbilsgolv. Glöm inte packtejp för att göra förpackningen komplett.